Szedervölgy Major
1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Érdekességek a Szedervölgy major életáből:


Történetünk

Mi tősgyökeres városiak, egyszer-csak eladtuk a kényelmes házunkat, és vettünk egy szántófölddarabot. … Persze volt előzménye, egy baráti család megkért vigyázzunk a kecskéikre, farmjukra, míg ők elutaznak egy hétre. Ja és ha már ott vagyunk reggel-este meg is kell fejni a kecskéket. A tejet nyugodtan igyuk meg, de ha sok, csináljunk sajtot. Meg is mutatták, hogy kell!

Hát tulajdonképpen így volt, hogy megismerkedtünk a vidék szépségeivel. Egy idő után már alig vártuk, hogy saját kecskékkel, egyebekkel rendelkezzünk. Éreztünk, – érzünk annyi erőt magunkban, hogy belevágtunk. Fúrtunk sok lukat, húztunk kerítéseket, ástunk alapot, öntöttük a betont, tető készült sk. a takarmánynak – ekkor már volt egy pár kecske, birka, kutya…. stb.- nagy lett alatta a huzat, kerítsük be, lett műhely, egyebek. A falu tisztes távolból fantasztikus látványt nyújt, onnan a napfelkelte, ellenben a napnyugta- szóval csodás helyre kerültünk. Jöttek különböző emberek, segítettek lekaszálni a gazt, tanácsokkal láttak el, adtak vizet itatni-locsolni, annyi segítséget, barátságot, jó szót kaptunk, mint azelőtt a városban sohasem. Azt hittük egy pár állat és megállunk. Hááááát…..

Jött valaki, aki tejet akart – kapott. Egy idő után kevés lett – kell még kecske. Megszülettek a kis barik, később jöttek emberek, kaphatnának-e bárányhúst? Kaptak. – Ennyi állat, ja, még 6 kutya is, meg macskák – na, ez már tényleg elég lesz!

Baráttól jött egy kérdés: Lovatok nincs? NEM! Ló az nem lesz! Esetleg vegyünk egy csacsit, csacsi kocsink már lett előbb. Megláttuk, megszereztük. De hát van egy 4 hónapos kicsi csacsija. Jó legyen, max. kettő lesz, ez egy kis aranyos, maradhat. Tud kocsizni a csacsi! Mondták. Jó, próbáljuk ki. Tényleg tud! JAJ de kicsit nagy a kocsi egy csacsinak. Azelőtt kettő húzta! Mikorra nő meg a kicsi csacsi? ……. Nem ragozom: meglett a LÓ! Az első. Hurrá! Nyugis, kocsizik, lovagolható. Ez kell nekünk! Kezdőknek.

Jöttek barátok, gyerekekkel: felülhetünk? Persze; 3 éves is, 8 éves is. Még én is ráültem, de meglátta egy helyi lovas ember: “Gábor, ne öld a lovat! Nagy vagy te hozzá, ez kis ló, max. 60-65 kilóig. Gyereknek tanulni, mozgásterápiára kiváló. De te gyere el hozzám, adok én lovat alád.” Na így lett, hogy tanulunk lovagolni. Kisebbik lányom: én is szeretnék! Jó gyere, megyünk együtt. Lett nagy barátság, másik lányom, feleségem, két család, nem is gondoltuk, hogy ilyen nyíltak is lehetnek az emberek! Pl.: Van nekem egy lovam, egy hónapja vitték el, de leesett róla valaki, nem is akar ráülni…….. Használjátok ti. Nosza, Toyota lóra kaptunk utánfutóval, irány a Mátra, elhoztuk a pacit. Nesze nekem, így már kettő! Gyönyörű, pej, elegáns! DE! Ez sem bír nehezet, lányomnak kiváló, jól is mutat rajta.

…. Igen, jól gondolják: Keressünk valami lovat, ami engem is elbír. És így lett egy igazi lipicai is. Na meg a csacsik! Aranyos, kedves mindkettő, de van egy póni kocsink, hát nem csacsi való oda! Olvastunk egy hirdetést, tetszett, nyélbe ütöttük az üzletet: csacsi ment, póni jött. Persze a kocsi elé nem egy póni kell, így hát két aranyos pónink lett! ….. Közben jönnek iskolások meglátogatni a farmot, megsimogatni a kecskéket, megismerni a tanyasi körülményeket. Barátunk egy környezetvédő egyesület elnöke elmagyarázza: mi a különbség a szemét és a komposzt között. A komposzt javára. Kapnak egy kis házi zsíros kenyeret (igen már disznók is vannak) saját malomban őrölt búzalisztből, kézi dagasztás, sütés. Én oda vagyok érte, amikor kikerül a sütőből, még meleg, hozzá friss kecsketej….. Hmmm.

Aztán jött egy új ötlet; milyen finom is a kemencében sült étel! Nosza, építsünk kemencét. Átolvastunk sok – sok kemencés oldalt, tapasztalatot, hozzászólást, nekifogtunk. Jól is haladt, épült fölé – köré tető is, ne ázzon szegény, még baja lesz. Akkor már öreg téglából, rusztikusan, vendégfogadásra is alkalmasan. Jönnek a látogatók, hozzák a gyereküket is….. jó lenne egy játszótér! Hurrá, uccu neki az is lesz, a kicsik is érezzék jól magukat. Hááááát nincs megállás. Aki egyszer belevág, az mélyre vág.

Aki tiszta szívvel, jó érzéssel, úgy véli, érdekes lehet neki, szívesen látjuk. Általában van itthon valaki, de esetleges egyeztetés végett: +36 70 432 4059, Kakuszi Judit


Képes Krónika


Bálázás

Kemence

Gyöngytyúk

Kiskecske

A környéken

Bakkecske

Koponya

Komondor

A cicák mindent kibírnak ??

Szamaragolás

Kiskecskék

Ninóka

Babybell

Kiskecske

??

Szülinapi buli

Bárányok

Szülinap

Kupac macska

Lucernabálák

A környék
2011 telén

Cicák

Röfi

Kemence

Pocak

Friss kemencés
kenyér házi vajjal,
citromos hagymával

Mákos

Csacsik

Mákos

Pulykák

Fekete bárány

Friss kemencés
kenyér házi vajjal,
citromos hagymával

Legelő

Sólyom

Szülinap

A környék
2011 telén

Szofi

Pipi

Kacsa

Bárányok

Szedervölgy Major

Alíz

Pónilovaglás

Játszanak

Szülinapi arcfestés

Komondor

Vadászik..

Kiskecskék

Gyöngytyúkok

Liba

Este


Farmlátogatás

Kupac macska

Házőrzők

“Ninóka”

Szakállevő kecske

Szülinap

Szülinap

Pipik

A csömöri patak
2011 telén

Gyöngytyúkok

Bakkecske koponya

Pocak

Komondor

A környék 2011 telén

Kecsketej kisokos

Az oldalon megjelenő cikkek nem saját tulajdonúak, a forrást igyekszünk mindig megjelölni, azonban előfordulhat, hogy egy-két régebbi (előző honlapról áthozott) cikk szerzőjét, forrását nem találtuk meg.

Kecsketej – vashiány?

A kecsketej fogyasztásával kapcsolatban 2 féle nézet terjedt el az interneten:

  • az egyik nézet szerint csecsemőknek nem szabad huzamosabb ideig fogyasztani a kecsketejet, mivel súlyos vashiányos állapotot eredményezhet
  • a másik szerint a kecsketej kiválóan alkalmas csecsemők táplálásara, mivel nagyon hasonlít az összetétele az anyatejére.

Csecsemőknek azért én is az anyatejet ajánlom leginkább (ennek hiányában a tápszert)! Viszont azt írják, hogy a kecske változatos táplálásával elérhető, hogy magas legyen a tej vastartalma, magasabb mint a tehéntejé – tehát felnőttek simán huzamosabb ideig is fogyaszthatják. Egy helyen azt ajánlották, hogy folsavat mindenképp fogyasszunk hozzá kiegészítésként.

Afrikában és Ázsiában szinte kizárólag ilyen tejet fogyasztanak – ők ráadásul a tehéntejre kifejezetten allergiásak is – és a körükben nem tapasztalták a vészes vérszegénységet. Más helyeken kifejezetten a vashiányos állapot megszüntetésére azt javasolják, hogy fogyasszanak több tejterméket, joghurtot, kecske és juhtejet...

Valóság vagy tévhit?

A kecsketejben valóban kevesebb a folsav mint a tehéntejben vagy az anyatejben, emiatt huzamos fogyasztásakor figyelni kell a plusz folsav bevitelre (pl. sötétzöld zöldségek adásával).

Egy fórumon is élénk vita alakult ki ezzel kapcsolatban, de mindenki arra jutott, hogy csak csecsemő korban anyatej helyett fogyasztva alakulhat ki folsav hiányos vérszegénység a kecsketej miatt (ami miatt pl. a tehéntejet sem lehet csecsemőknek fogyasztani), 1 év feletti gyerekeknél csak előnyös tulajdonságai miatt erősen ajánlotta fogyasztása.

(forrás ismeretlen)

A kecsketej előnyei

Kecsketej előnyei a tehéntejjel szemben

A kecsketejben lévő tejzsír sokkal apróbb zsírgolyócskák formájában van emulgeálva, mint a tehéntej esetében, ezáltal az emésztőenzimek számára hozzáférhetőbb, emészthetősége jobb. A tehéntejből készült vaj sárga, a kecsketejből készült vaj csaknem fehér. Ennek oka az, hogy míg a tehéntej ß-karotint tartalmaz, addig a kecsketej kész A vitamint.

Vitamin tartalmáról HOST (1991) vizsgálatai számolnak be.

Eszerint:
  • B1 -vitaminból 60-80%-kal
  • B2 -vitaminból 80%-kal
  • B6 -vitaminból 600% -kal
  • D -vitaminból 400%-kal
  • A -vitaminból 400%-kal többet tartalmaz a tehéntejnél,
  • és Csapó vizsgálatai szerint több lenne az E-, C-, K vitamin is.

Itt kell megjegyeznem azt, hogy egyes kutatások szerint folsav tartalma csekély, ami a kecsketej hiányosságaként értelmezhető.

A kecsketejben lévő tejfehérjét vizsgálva azt találjuk, hogy a kecsketej az anyatejhez hasonló típusú kazeint tartalmaz, így az emészthetőség jobb a tehéntejnél.(Több mint 90%-os, szemben a tehéntej kb. 70%-s emészthetőségével.) Hiányzik belőle a tejallergiáért fehérje szegmens, ezáltal a tejallergiától szenvedők nagy része a kecsketejet megihatja. (Molnár 1996) Különlegessége még, hogy magas az esszenciális aminosav tartalma, így a vele együtt kisebb diaetikai értékű tápanyagok hasznosítása is javul.

(forrás: http://www.tar.hu/alfonz/tej.html)

Mire jó a kecsketej?

Pár napja elkezdtem beleásni magam a kecsketartás fortélyaiba.

1. Parlagfű allergia ellen
A legújabb kutatások szerint a parlagfüves legelőn tartott kecskék tejében olyan ellenanyagok termelődnek, amik jótékony hatással vannak a parlagfű allergiára.
Kecsketejjel a parlagfű allergia ellen cikk

2. Tüdőmegbetegedésekre
A kecsketej és savó kiváló gyógyszer a tüdőmegbetegedésekre, hörghurutra.
A kecske sokrétű felhasználása cikk

3. Gyomorbántalmakra
A kecsketej sokkal könnyebben emészthető a tehéntejnél.

Gyógyító szer

A kecske teje azért is különleges, mert számtalan fertőtlenítő és immunerősítő anyagot tartalmaz, gyakorlatilag ez az, ami az anyatejhez is a legjobban hasonlatos. Korábban őseink, ha egy anya nem tudott szoptatni, egyharmad forralt tehéntejhez 2/3 rész vizet adtak, esetleg kicsit cukrozták is, a gyermek ezen nevelkedett. Ma már tudjuk, ez nem tesz túl jót a bélnek, de kibírható, és alkalmazható módszer, ha valakinek nincs más választása. Természetesen, ez a rendes tejre igaz csak, nem a tejszerű üdítőkre, amiket ma bevásárlóközpontokban árulnak.

A tehéntejnél úgy tűnik az ember szempontjából a kecsketej még jobb, ugyanis ez alkotóelemeit tekintve, még jobban emlékeztet az anyatejre, így ez is jó kiegészítő táplálék lehet, ma már persze ha lehet, egy éves kor felett, forralva és akár pasztőrözve. A Védák szerint azonban a tehén szent állat, az Úr kedvence, így a tehén teje a legegészségesebb. Azt ma már bizonyították, hogy az emberi agy számára a legtökéletesebb, napi 1-2 pohár tej hozzájárul a kognitív készségek helyes alakulásához. Mivel tápláló, de könnyen lebontható, ezért kiváló fogyókúrák idején, természetesen mértékkel fogyasztva. Jó lehet salátákhoz, sajt és tej formájában is!

Az allergia ellenszere

A kecsketej másik nagy előnye egyéb italokkal szemben, s talán a tehéntejjel szemben is, hogy immunterápiás módon használható. A kecske ugyanis nagyon jó emésztéssel rendelkezik, mindent lebont, és az állat egészséges marad, még a kórókat, allergiát okozó gyomnövényeket is képes könnyedén elfogyasztani. Ezeket a gyomokat megemészti, és a pollent gyakorlatilag mintha csak egy vírust gyengítene le, átalakítja, de nem szünteti meg teljesen. Ennélfogva a kecske tejében a pollen immunterápiára alkalmas módon van jelen. Így, aki iszik belőle, könnyedén megelőzheti az allergia kialakulását szervezetében, mert egy gyengített verzióban jut a virágpor az ember szervezetébe. Ha már kialakult allergiával küzd a beteg, akkor is érdemes nagyon pici mennyiségben immunterápiát, azaz, a szervezet természetes, ösztönös védekező és ellenálló képességét felhasználva a gyógyulást beindítani, ezt azonban érdemes szakorvossal megkonzultálni!

HarmoNet tipp: Az egészséges emésztés 10 pontja >>

Mit is tartalmaz?

Korunk csodája, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható, hogy melyik állat tejében, milyen vitaminok, anyagok és egyéb hasznos “adalékok” találhatók, így az ember az ízérzékelésén uralkodva képes a szervezetének legmegfelelőbbet tudatosan megválasztani. A kecsketej egyetlen nehézsége, hogy gyakran az állatok akolszaga is érezhető rajta, fontos ezért megtalálnunk a nekünk is megfelelő termelőt, bizalmi kapcsolatot kialakítani vele, olyan gazdától érdemes vásárolni, aki kellően tisztán tartja állatait, s ennél fogva termékei is tisztán higiénikusak, egészségesek.

(forrás: Fodor Kata)